8 december, 2017

Vi har samlat ett par enkla och snabba tilltugg till glöggminglet. Bjud vännerna eller kollegorna på en riktig glöggfest med bland annat friterade oliver och en fantastiskt brietårta. Uppladdningen inför julen kan börja!

När kylan och mörkret knackar på dörren finns det inget bättre än att tända lite ljus och tillsammans njuta av värmande glögg och lite goda tillbehör. Självklart smakar de klassiska lussebullarna och pepparkakorna alltid lika gott, men varför inte prova på något nytt? Det är alltid roligt att ställa fram några olika sorters tilltugg och förhoppningsvis hittar dina gäster en eller flera favoriter som de kan smaka och säkert vilja ta mer utav.

Aprikoser och ädelost

Ingredienser:
1 påse torkade aprikoser
1 påse valnötter
1 st ädelost
2 st pepparkakor

Gör såhär:
1. Gör ett snitt igenom nästan hela aprikosen.
2. Fyll den med en bit ädelost och en valnöt.
3. Smula två pepparkakor över ädelosten.

Friterade oliver med ädelost

Ingredienser:
180 g urkärnade gröna oliver
70 g ädelost
2 ägg
1,5 dl panko
1,5 dl vetemjöl
3 dl rapsolja

Gör så här:
1. Skölj oliverna och torka dem sedan med hushållspapper.
2. Skär tunna stavar av ädelosten och tryck in en bit i varje oliv.
3. Vispa äggen i en skål. Lägg sedan vetemjöl och panko i varsin skål.
4. Doppa oliverna i mjöl, ägg och till sist panko och lägg på en tallrik.
5. Värm upp oljan i en relativt liten kastrull. Testa gärna värmen med en liten brödbit. När oljan är tillräckligt varm ska det fräsa när brödbiten läggs ner och den ska flyta upp till ytan.
6. Lägg ner ett par oliver i taget och fritera tills de får en gyllenbrun färg. Lyft upp med hålslev och lägg de på en tallrik. Ha alltid ett lock till kastrullen tillgängligt om oljan skulle bli för varm.
7. Fritera i omgångar tills alla oliver är friterade. Servera direkt!

Spenat- och ostfyllda piroger

2 st smördegsplattor
250 g fryst spenat
1 vitlöksklyfta
2 dl Creme Fraiche (Gärna Franska örter)
1 dl riven västerbottensost
2 krm malen muskotnöt
1 uppvispat ägg

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Tina bladspenaten och finhacka vitlöken. Blanda spenaten, vitlöken, creme fraiche och viven västerbottenost. Smaka av med muskot, salt och peppar.
3. Kavla ut smördegen och skär upp vardera ark i 6 lika stora trekanter.
4. Klicka ut krämen och vik in hörnen mot mitten.
5. Pensla pirogerna med ägg och grädda i 15 min eller tills de har fått fin färg.

Brietårta

Ingredienser:
500 g brieost
5 färska fikon
1,5 dl blandade rostade nötter
2 msk lönnsirap
Flingsalt

Färsk timjan
Kex eller bröd

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg brieosten på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in osten i ugnen i ca: 10 minuter.
3. Skär fikonen i klyftor och grovhacka nötterna.
4. Ta ut brieosten ur ugnen och toppa den med fikon och nötter.
5. Ringla över lönnsirapen och strö över flingsalt. Garnera med färsk timjan och servera med kex eller bröd.

Lycka till önskar Julbordsmäklarna!


Vill du få tips och hjälp med att boka årets julbord, kontakta oss nu!

Julbordsmäklarna är Stockholms största förmedlare av julbord. Hos oss bokar du snabbt och enkelt Stockholms bästa restauranger till årets julfest eller julbord. Vi erbjuder alltid samma pris som hos restaurangen!

Fyll i alla fält och skicka sedan din förfrågan. Vi kontaktar dig inom 1 tim.