27 november, 2017

Att grava egen lax är en spännande och relativt enkel process som de flesta klarar av, det låter svårare än vad det är! 

Det absolut roligaste med att grava egen lax är att man kan smaksätta den precis som man vill. Man ska tänka på att köpa en fin laxbit, gärna från mitten av laxen.

Vi har valt att ge er exempel på tre smakrika recept som passar under julen. Det bästa är att man kan förbereda laxen några veckor i förväg och sedan förvara den i frysen till det är dags för julbord. Låta den då tina över natten i kylskåpet.

Gravad lax med citron och ingefära
12 portioner

Ingredienser:
1000 g färsk laxfilé med skinn (som varit fryst)
4 msk salt
4 msk strösocker
60 g ingefära
Skalet från 6 citroner

Gör så här:

1. Skölj laxen i vatten och torka av den med hushållspapper.

2. Bland samman socker och salt i en skål.

3. Tvätta fyra av citronerna och riv av det yttersta gula skalet på dem. Skala och riv ingefäran fint. Tillsätt därefter citronskal och ingefära till socker- och saltblandningen och blanda om ordentligt.

4. Klappa in blandningen över hela laxen, även på skinnsidan. Lägg in laxen i dubbla plastpåsar och försök få ut så mycket luft som möjligt ur påsarna.

5. Lägg påsen med laxen på ett fat och lägg ytterligare ett fat som täcker laxen över den. Ställ in laxen i kylskåpet över natten.

6. Vänd sedan laxen och placera den likadant igen, fortsätt så morgon och kväll i 2 dygn.

7. Efter minst två dygn (Eller fram till julafton) tar du ut laxen ur påsarna och torka av den helt. Tvätta de två sista citronerna och riv över skalet över laxen. Skär laxen i tunna skivor och servera på julbordet.

Saffransgravad lax 
12 portioner

Ingredienser:

1000 g laxfilé med skinn (som varit fryst)
0,5 dl strösocker
0,5 dl salt
4 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 g saffran
4 dl finhackad dill
Gör så här:

1. Skölj laxen i vatten och torka av den med hushållspapper. Skär några snitt i skinnsidan på laxfilén. Strö över lite dill på ett fat och lägg laxfilén med skinnsidan nedåt på dillen.

2. Blanda samman salt, socker, vitpeppar och saffran i en skål. Stöt gärna samman det för att få ut så mycket smak som möjligt från saffranet.
3. Klappa in blandningen över hela laxen, även på skinnsidan. Avsluta med att strö över all dill.
4. Vira sidan in laxen i plastfolie och lägg den sedan i en påse.

5. Lägg påsen med laxen på ett fat och lägg ytterligare ett fat som täcker laxen över den. Ställ in laxen i kylskåpet över natten.

6. Vänd sedan laxen och placera den likadant igen, fortsätt så morgon och kväll i 2 dygn.

7. Efter minst två dygn (Eller fram till julafton) tar du ut laxen ur påsen. Skär laxen i tunna skivor och servera på julbordet.

Apelsingravad lax 
12 portioner
1000 g laxfilé med skinn (som varit fryst)
4 msk socker
4 msk salt
4 msk peppar
10 st vitpepparkorn (grovt stötta)
1 apelsin
Gör så här:
1. Skölj laxen i vatten och torka av den med hushållspapper.
2. Blanda samman salt, socker, grovt stötta vitpepparkorn och peppar i en skål.
3. Tvätta apelsinen och riv av det yttersta skalet på den. Tillsätt därefter apelsinskalet socker- och saltblandningen och rör om ordentligt.
4. Klappa in blandningen över hela laxen, även på skinnsidan. Lägg in laxen i dubbla plastpåsar och försök få ut så mycket luft som möjligt ur påsarna.

5. Lägg påsen med laxen på ett fat och lägg ytterligare ett fat som täcker laxen över den. Ställ in laxen i kylskåpet över natten.

6. Vänd laxen på morgonen och placera den likadant igen, fortsätt så morgon och kväll i 2 dygn.

7. Efter minst två dygn (Eller fram till julafton) tar du ut laxen ur påsarna och torka av den helt med hushållspapper. Skär upp laxen i tunna skivor som du lägger på ett stort fat. Garnera med fint skurna apelsinskivor.


Vill du få tips och hjälp med att boka årets julbord, kontakta oss nu!

Julbordsmäklarna är Stockholms största förmedlare av julbord. Hos oss bokar du snabbt och enkelt Stockholms bästa restauranger till årets julfest eller julbord. Vi erbjuder alltid samma pris som hos restaurangen!

Fyll i alla fält och skicka sedan din förfrågan. Vi kontaktar dig inom 1 tim.