28 januari, 2016

Recept av Jamie Oliver:

Ta din kalkon ur kylen cirka en timme innan du är redo att laga den så att kalkonen kommer upp till rumstemperatur innan rostning. Ge kalkonen en god sköljning och klappa den sedan torr med lite hushållspapper, se till att du suga upp allt vatten i kalkonen. Ringla köttet med en bra klick olivolja, tillsätt några bra stänk av salt och peppar och sedan gnugga denna krydda över fågeln, vilket gör att du får in kryddan i alla skrymslen och vrår.

Värm ugnen till full styrka. Medan ugnen värms så börjar du din fyllning. Häll en klick eller två av olivolja i en stor kastrull på medelvärme och stek av din hackade lök i ca 10 minuter eller tills den mjuknat. Rör i en rejäl nypa salt och peppar, marken muskot och dina hackade salviablad, sedan fortsätter du att steka samt rör om i en minut eller två.

Häll över lökblandningen i en stor skål och låt den svalna helt. När röran har svalnat, lägg till din fläskfärs och ströbröd och använd händerna för att verkligen krama ihop allting. När det är blandat så kramar du ihop fyllningen till en liten boll och låter den svalna.

Dra huden i nackens slut tillbaka så att du kan se en hålighet och tryck ungefär hälften av din fyllning in i din kalkon. Inte för mycket för du vill inte packa det för tätt, då det saktar ner tillagningen. När detta är gjort, dra och vik huden över öppningen och stoppa den under fågeln så det ser bra ut.

Vänd kalkonen runt och stoppa några små bitar av stoppning i större hålrum tillsammans med dina clementinhalvor och några kvistar rosmarin. Placera dina grovt hackade grönsaker i botten av en långpanna och lägg din kalkon på toppen. Täck kalkonen med folie för att sedan lägga in den i ugnen, sänk omedelbart temperaturen till 180°. Koka i ca 35 till 40 minuter per kilo. Den 5 kg fågel i detta recept tar ca 3-3 ½ timme.

Kontrollera din kalkon var 20:e minut. För att kalkonen inte skall torka ur så behöver du även då och då hälla över safterna som bildas i pannan över kalkonen. Efter 2 ½ timme, ta bort folie så att huden blir gyllene och krispig.

När tiden har gått, ta ut din kalkon ur ugnen och håll en liten vass kniv i den fetaste delen av låret. Om köttsaften är färglös och köttet drar isär lätt så är det klart. Om inte, stoppa tillbaka kalkonen i ugnen. När den väl är klar så låter du kalkonen vila i folie utanför ugnen medan du tillreder sås och potatismos. Vill man få en riktigt amerikansk känsla över måltiden så kan du även tillsätta sötpotatis till moset.

Ingredienser:
5 kg Kalkon
Olivolja
havssalt
svart peppar
1 Clementine, skuren på mitten
några kvistar färsk rosmarin
2 lökar, skalade och grovt hackade
2 pinnar selleri, grovhackade
2 morötter, grovt hackad

För fyllningen:
olivolja
2 lökar, skalade och finhackade
havssalt
nymalen svartpeppar
½ tsk riven muskot
några kvistar färsk salvia, bladen plockas och hakas
300 g fläskfärs
1 stor näve ströbröd

Lycka till!

Hos oss på Julbordsmäklarna bokar du snabbt och enkelt de bästa restaurangerna som serverar julbord i Stockholm, Göteborg och Malmö. Inga dolda avgifter och ni ser priserna direkt på sidan. Vill du se hela vårt utbud? Använd gärna vår sökfiltrering för att hitta ett passande julbord


Vill du få tips och hjälp med att boka årets julbord, kontakta oss nu!

Julbordsmäklarna är Stockholms största förmedlare av julbord. Hos oss bokar du snabbt och enkelt Stockholms bästa restauranger till årets julfest eller julbord. Vi erbjuder alltid samma pris som hos restaurangen!

Fyll i alla fält och skicka sedan din förfrågan. Vi kontaktar dig inom 1 tim.