11 december, 2017

Hemlagat julgodis måste ju vara det bästa som finns! Ett fat med chokladkola och chokladtryffel är nästan omöjligt att motstå och det är ju bara jul en gång om året.

För oss gäller inga dieter under julen, hur är det för er? Vi tänker att allt handlar om att äta med måtta!

Här kan du hitta en hel del smaskiga recept på julgodis med choklad till advent, luciafirande eller gottebordet på julafton. För er som vill hinna med många olika sorter utan att stressa är det ett bra tips att börja relativt tidigt. Det går bra att göra mycket av julgodiset i god tid före jul, bara man förvarar dem rätt.

Chokladkola med havssalt

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl socker
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad
Flingsalt

Gör så här:
1. Blanda grädde, smör, socker och sirap i en tjockbottnad gryta.
2. Koka under omrörning i ca. 20 minuter tills smeten når 124 grader eller tills den klarar kulprovet. Kulprovet: Häll en tesked smet i ett glas med kallt vatten. Om den är färdig ska den gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din kola ska ha.
3. Hacka chokladen och låt den smälta i smeten, rör om försiktigt.
4. Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper, ca. 12×12 cm. Strö över saltet och låt svalna. Skär upp bitar med en kniv.

Chokladknäck med pistagenötter

Ingredienser:
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 msk kakao
1 dl pistagenötter
2 msk smör

Gör så här:
1. Blanda grädde, kakao och socker i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka under omrörning i ca. 20-25 minuter tills smeten når 124 grader eller tills den klarar kulprovet. Kulprovet: Häll en tesked smet i ett glas med kallt vatten. Om den är färdig ska den gå att forma till en kula och ha den konsistens du vill att din knäck ska ha.
3. Hacka nötterna och tillsätt ungefär 3/4 av pistagenötterna och smör till smeten.
4. Fördel smeten i knäckformar och strö över resterande pistagenötter. Låt stelna.

Chokladtryffel

Ingredienser:
0,5 dl vispgrädde
100 g smör
300 g mörk choklad
3 msk farinsocker
1 msk vaniljsocker
0,5 krm malen kardemumma
0,5 msk snabbkaffepulver

1 dl kakao

Gör så här:
1. Koka upp vispgrädde och smör i en kastrull.
2. Hacka chokladen och tillsätt sedan choklad, farinsocker, vaniljsocker, kardemumma och kaffepulver i kastrullen. Rör om tills chokladen smält.
3. Häll över chokladsmeten i en bunke och låt den kallna i kylskåp i ca: 1 1/2 timme.
4. Rulla kulor av smeten och lägg på ett fat. Sikta över kakao och förvara dem i kylskåpet.

Vit chokladfudge med citron

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
3 dl socker
1 krm salt
50 g smör
150 g vit blockchoklad
1 citron

Gör så här:
1. Blanda grädde, sirap, socker och salt i en kastrull. Koka upp under omrörning till 120 grader.
2. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smöret. Hacka sedan chokladen och rör ner även den i kastrullen. Rör om tills chokladen smält.
3. Riv citronskal och smaksätt fudgen med detta.
4. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca. 10×30 cm. Ställ in formen i kylen och låt stelna. Skär sedan upp bitar i valfri storlek och förvara i kylskåp.

 Lycka till önskar Julbordsmäklarna!


Vill du få tips och hjälp med att boka årets julbord, kontakta oss nu!

Julbordsmäklarna är Stockholms största förmedlare av julbord. Hos oss bokar du snabbt och enkelt Stockholms bästa restauranger till årets julfest eller julbord. Vi erbjuder alltid samma pris som hos restaurangen!

Fyll i alla fält och skicka sedan din förfrågan. Vi kontaktar dig inom 1 tim.