20 april, 2015

Det svenska traditionella julbordet verkar aldrig gå ur tiden. Många av oss kräver att våra älskade klassiker finns med och alla har sina egna måsten. 

Tiderna förändras såklart, vad är det som säger att ett julbord måste se ut som det alltid har gjort? De största trenderna vi kan se är det vegetariska och ekologiska utbudet blir större. Ursprungligen är det vegetariska utbudet oerhört dåligt på julbordet.

Men vad är det egentligen för rätter som fortfarande är måsten på julbordet som man inte kan klara sig utan? Nedan har vi listat de favoriter som de flesta fortfarande vill behålla.

Glögg
Olika sorters sill
Olika sorters lax
Köttbullar
Julskinka
Janssons frestelse
Ägg
Ostar
Vörtbröd
Prinskorv
Rödbetssallad
Grönkål
Ris a la Malta
Ischoklad
Knäck

Men det finns som sagt ingenting som säger att man bara måste välja dessa klassiker på bordet. Det blir mer och mer vanligt att antingen byta ut alternativt lägga till lite nyheter som gör julbordet mer spännande.

Skaldjur på julbordet är ett hett ämne som det pratas mycket om, det är ett gott komplement som passar till mycket som redan erbjuds på bordet. Här kan man plocka ut det man gillar bäst så som skagenröra, räkor, hummer, kräftor osv. Till detta är det gott och passande att servera en västerbottenpaj.

Vilt är det många som använder sig av nu för tiden, små förändringar på julbordet kan göra mycket. Exempel på dessa rätter kan vara vildsvinsskinka, älgstek, viltköttbullar eller viltprinskorv.

Matiga sallader har blivit mer och mer populärt att addera till julbordet. Det kan vara ett bra komplement till all potatis som man äter runt jul. Även vegetariska alternativ blir mer vanligt då fler och fler äter vegetariskt. Exempel på vegetariska julrätter kan vara Auberginesill, vegetarisk Janssons frestelse, vegetarisk julskinka på kålrot, olika typer av sallader, kikärts”kött”bullar,  osv.

Sedan finns det även de rätter som alltid funnits på julbordet men som inte längre går åt och ofta får slängas. Detta är bl. sylta, paté och dopp i grytan. Även lutfisken börjar sakta men säkert att försvinna från traditionerna och erbjuds oftast bara på förfrågan nuförtiden.

Vi kan sammanfatta detta med att det traditionella julbordet sakta men säkert förändras, folk börjar mer se till sina egna favoriter och vill njuta av god mat vid jul, inte bara äta rätter för att det är tradition.

Vilka är dina julfavoriter?

Hos oss på Julbordsmäklarna bokar du snabbt och enkelt de bästa restaurangerna som serverar julbord i Stockholm, Göteborg och Malmö. Inga dolda avgifter och ni ser priserna direkt på sidan. Vill du se hela vårt utbud? Använd gärna vår sökfiltrering för att hitta ett passande julbord


Vill du få tips och hjälp med att boka årets julbord, kontakta oss nu!

Julbordsmäklarna är Stockholms största förmedlare av julbord. Hos oss bokar du snabbt och enkelt Stockholms bästa restauranger till årets julfest eller julbord. Vi erbjuder alltid samma pris som hos restaurangen!

Fyll i alla fält och skicka sedan din förfrågan. Vi kontaktar dig inom 1 tim.