20 november, 2017

Gröna alternativ på julbordet blir bara mer vanligt och oavsett om man endast äter vego eller inte kan det vara skönt att variera all den tunga julmaten med lite gröna inslag. 

Det viktigaste man ska tänka på när man planerar ett vegetariskt julbord är att inte härma kött, för det går ändå inte. Man ska istället fokusera på att göra härliga och smakrika rätter som innehåller nya, men ändå bekanta smaker. Man ska även tänka på att få in mer matiga alternativ som exempelvis kikärtor eller sötpotatis. Båda dessa passar perfekt att krydda med exempelvis kanel, ingefära eller kryddpeppar för extra julkänsla.

Vi kommer välja att dela med oss av våra absoluta favoriter som funkar på julbordet, både för vegetarianer och för de som vill blanda upp det med den traditionella julskinkan.

Vegetarisk Janssons Frestelse

Ingredienser:
8 medelstora fasta potatisar
4 dl grädde
1/2 burk soltorkade tomater
1 gul lök
2 tärningar grönsaksbuljong
3 msk ströbröd
2 msk flytande margarin
Olja

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka löken i tunna skivor.
2. Fräs lök i olja på medelhög värme tills den får färg.
3. Finhacka soltorkade tomater.
4. Häll grädden i en kastrull, smula över grönsaksbuljongen. Koka upp försiktigt, rör runt och se till att grönsaksbuljongen löser upp sig. Ställ åt sidan.
5. Finstrimla potatisen.
6. Smöra en ugnsfast form och täck botten med strimlad potatis. Strö över lite lök och soltorkade tomater. Häll på 1 dl av gräddblandningen. Fortsätt varva ingredienserna och se till att avsluta med potatis på toppen.
7. Ringla över smör och strö över ströbröd. Ställ in formen i ugnen i 45-50 minuter eller tills toppen har fått färg. Servera!

Vegansk senapssill på aubergine

Ingredienser:
1 dl ättika (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
3 lagerplad
10 kryddpepparkorn
1/ Aubergine

1/2 dl skånsk senap
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk strösocker
1 msk rödvinsvinäger
1 dl olja
1 knippe färsk dill
salt och peppar

Gör så här:
1. Koka upp en kastrull med saltat vatten.
2. Dela auberginen på längden och skär den i sillstora bitar.
3. Lägg i auberginebitarna i kastrullen och låt dom koka 6-7 minuter. Häll av i ett durkslag och låt bitarna svalna.
4. Blanda ättika, socker, vatten, lagerblad och kryddpeppar i en kastrull och koka upp. Ta därefter bort kastrullen från plattan och låt svalna.
5. Lägg auberginebitarna i ättikslagen och låt stå i kylen under natten.
6. Dagen efter: Rör ihop skånsk senap, dijonsenap, socker och rödvinsvinäger. Vispa långsamt ner oljan i senapsblandningen.
7. Hacka dillen och rör ner i senapssåsen, smaka av med salt och peppar.
8. Låt auberginesillen rinna av. Därefter kan du enkelt röra ner den i senapssåsen. Klart!

Julkryddade kikärtor på salladsbädd

Ingedienser:
2 pkt kikärtor
2 msk olivolja
1 msk sirap
Kanel

Gemsallad
Majonäs (Gärna smaksatt)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av kikärtorna i ett durkslag och skaka bort så mycket vatten som möjligt.
2. Förbered en plåt med bakplåtspapper och hushållspapper ovanpå. Häll på kikärtorna på plåten och torka dem – annars blir de inte lika krispiga.
3. Blanda olja, sirap och kanel i en stor skål.
4. Häll kikärtorna i skålen med oljan, blanda väl.
5. Ta bort hushållspappret från plåten och häll tillbaka kikärtorna över bakplåtspapperet.
6. Ställ in plåten i ugnen i ungefär 30 minuter. Rör runt efter halva tiden.
7. Fördela gemsalladen på ett fat och häll i ett par kikärtor i varje salladsblad. Lägg på lite majonäs och njut!

Sötpotatis och grönkålssallad

Ingredienser:
500 g sötpotatis
1 msk olivolja
1 1/2 tsk kanel
salt

150 g strimlad grönkål
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk sirap
1 krm salt

100 g salta mandlar
100 g torkade tranbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Blanda olja, vinäger, sirap och salt i en skål. Häll över grönkålen och massera in med händerna för att mjuka upp bladen. Ställ in i kylen under tiden.
2. Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar.
3. Ta fram en plåt med bakplåtspapper och häll ut potatisen.
4. Blanda olja med kanel i en skål. Häll detta över sötpotatisen och blanda med händerna. Sprid ut bitarna så att de inte ligger på varandra. Ställ in plåten i  ugnen i ungefär 30 minuter.
5. Salta och smaka av.
6. Blanda sötpotatis med grönkål och strö över mandlar och tranbär. Servera helst ljummen.

Lycka till önskar Julbordsmäklarna!


Vill du få tips och hjälp med att boka årets julbord, kontakta oss nu!

Julbordsmäklarna är Stockholms största förmedlare av julbord. Hos oss bokar du snabbt och enkelt Stockholms bästa restauranger till årets julfest eller julbord. Vi erbjuder alltid samma pris som hos restaurangen!

Fyll i alla fält och skicka sedan din förfrågan. Vi kontaktar dig inom 1 tim.